Right IJV compression

 

IJV staat voor internal jugulair vain, vertaald kan men spreken over rechter halsslagader compressie. Bij Isis is door de CCI haar rechter halsslagader verdrukt. Daardoor komt het zuurstofrijke bloed maar druppelsgewijs in de hersenen.

De functie van de halsslagaders in de bloedsomloop
Het bloed in ons lichaam zorgt voor de noodzakelijke uitwisseling van zuurstof, bouwstoffen en afvalstoffen. Het bloed stroomt van het hart naar de longen. In de longen wordt zuurstof in het bloed opgenomen. Vervolgens stroomt dit zuurstofrijke bloed terug naar het hart en dan via de slagaders naar alle plaatsen in het lichaam. De uitwisseling van de stoffen gebeurt in heel kleine bloedvaten die zich overal in en om onze weefsels en organen bevinden.

De kleine bloedvaten in ons hoofd, rond onze hersenen, krijgen hun bloed via de slagaders in de hals en de hersenslagaders. De hersenen kunnen maar kort zonder zuurstof en bouwstoffen.

De functie van de halsslagaders
In de hals liggen vier halsslagaders: twee grote halsslagaders langs het strottenhoofd en twee kleinere halsslagaders meer achter in de hals gelegen, langs de wervelkolom. De vier halsslagaders zorgen voor voldoende bloedtoevoer naar de hersenen.

De twee grote halsslagaders komen vlak boven het hart uit de grote lichaamsslagader (aorta). Ze voorzien het gezicht en de hersenen van zuurstofrijk bloed.